Ik houd wel van een grapje en ben gek op cabaret. Even tot hier is een van mijn favoriete satirische programma’s op de televisie. Helaas was dit weekend alweer nummer zeven en daarmee de laatste aflevering van dit voorjaarsseizoen. Op 11 november komen ze weer terug met seizoen tien. Het is zo enorm knap hoe ze de actualiteiten aan elkaar knopen en daar grappen omheen maken. Soms denk je: “Dat had ik toch zelf kunnen bedenken”. Dat is natuurlijk niet zo. Zeven weken hebben Niels van der Laan en Jeroen Woe zich uit de naad gewerkt, geholpen door de nodige tekstschrijvers om elke zaterdag zo’n topprogramma neer te zetten. Vorige week moesten ze uitwijken naar de zondag vanwege het Eurovisiesongfestival. Als je naar de kijkcijfers kijkt had Even tot hier op die zondag 2,5 miljoen kijkers tegenover 1,8 voor het songfestival, 700.000 kijkers meer dan de Ducan Laurance-show. Overweging voor de zendermanager, Marc Nelissen, van NPO1: volgend jaar het Eurosongfestival naar de zondag en Even tot hier gewoon op zaterdag.

Ik dacht even dat het een 1 april-grap was: statiegeld op blikjes. Maar nee, het is serieus. Het was de bedoeling dat het per 1 januari 2023 zou ingaan, maar het werd uiteindelijk 1 april 2023. Ik moet nog wel een haakje maken in de kelder voor de verzameltas blikjes naast de tas voor de plastic flessen en die voor het glas. Heineken is nu de gebeten hond, want de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateerde eind maart dat Heineken nog een enorme voorraad heeft met blikjes zonder statiegeld en zelfs van plan is om na 1 april door te gaan met vullen van statiegeldloze blikjes. Volgens de directie gaat Heineken het gefaseerd invoeren en daarmee overtreden ze de statiegeldwet. Recycling Netwerk Benelux (RNB)heeft aangifte gedaan tegen Heineken en dat is geen grap. Iedereen moet zich aan de wet houden vindt de stichting RNB, dus ook Heineken!

 

In China ligt humor gevoelig. Dat blijkt wel uit de arrestatie van de populaire Chinese cabaretier Li Haosi (artiestennaam House). Li gebruikte een militaire slogan om zijn twee honden te beschrijven en dat was foute boel. Het leger is in China een ‘rode lijn’ en daar mag je niet overheen. Cabaret vindt in China overigens alleen plaats in kleine zaaltjes met weinig toeschouwers. Meestal moeten de cabaretiers hun grappen vooraf ter goedkeuring worden voorgelegd aan een ambtenaar. Dat zal maar een zuurpruim zijn! Misschien moeten we Youp eens naar China sturen om de artistieke vrijheid, die in China uitermate beperkt is, te doorbreken. Dat durft Youp wel, toch?

Wat ik ook wel humor vond is dat de wedstrijd FC Groningen – Ajax, vorige week, na negen minuten al definitief werd gestaakt en afgelopen dinsdag zonder publiek is uitgespeeld. Er werden in de zesde minuut bekers en rookbommen op het veld gegooid en er kwam een onverlaat het veld op met een spandoek met de tekst ‘kankerbestuur, rot op’. Na ongeveer een kwartier pauze werd de wedstrijd hervat, maar daarna werden vrijwel meteen wéér rookbommen gegooid. Daarna werd de wedstrijd definitief gestaakt door scheidsrechter Jeroen Manschot. Diep triest riepen allerlei hotemetoten. Ook de wedstrijd Utrecht – RKC werd gestaakt na twee incidenten. Dat was dan wel al in blessuretijd met nog twee minuten te spelen. Op order van de burgmeester van Utrecht werd de wedstrijd, tegen de regels van de KNVB in, toch uitgespeeld om escalatie te voortkomen. En dus gingen de spelers van Utrecht en RKC het veld weer in en deden de aftrap. Maar daarna hield de keeper van RKC de bal twee minuten onder de voet en werd er niet meer gespeeld. Betaald voetbal laat zich door een paar raddraaiers, geen echte fans lijkt me, om zeep helpen.

Volgens Toon (Hermans) in zijn boek ‘Liggen in het gras’ haalt humor ons naar beneden van de hoge lachwekkende sokkel waarop we onszelf en onze daden zo dikwijls plaatsen. De humor zet ons weer met beide benen op de grond en doet ons glimlachen om de dingen die wij doen en om onszelf. Met humor kan een mens bergen verzetten. Humor maakt ons flexibel en geeft souplesse aan ons lichaam en aan onze geest, want alles wordt lichter. Verstarring werkt immers in op ons bloed en op ons hart en op onze blik. Humor verzacht het oog de kracht om de dingen te doorzien. Er is vrijwel geen andere remedie voor handen om langer en gelukkiger te leven.

Zou Poetin enige vorm van humor hebben en wel eens lachen? Misschien lachte hij dit weekend in zijn vuistje toen Rusland de verovering van Bachmoet claimde. Ik hoop van harte dat Vladimir binnenkort het lachen flink vergaat als hij de oorlog in Oekraïne moet opgeven en zijn nederlaag moet toegeven. Dan kan Zelensky eindelijk eens lachen.  

Maak er een humorvolle week van!

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *