Het was me het weekje wel.

Witte Donderdag. Op deze dag herdenken christenen zowel de voetwassing door Jezus als Het Laatste Avondmaal en de instelling van de eucharistie Sinds jaren is er ’s avonds op de televisie The Passion, het paasverhaal, dit jaar live vanuit Zeist. Ik heb maar eens niet gekeken, ik had er geen zin in. Je kan dan wel niet kijken, maar je kan het vervolgens in de media haast niet missen, zeker ‘the day after’. Angela Schijf, je weet wel die van Flikken Maastricht, was moeder Maria en zong. Was dat nieuw voor haar? In diezelfde media waren zowel lovende als kille reacties op haar zangkunst. Misschien is dat juist wel de kracht van Angela. Tijd om terug te kijken en zelf een oordeel te vormen. Ik vond het zo zo, niet slecht maar ook niet top, ik zie Angela liever als rechercheur Eva van Dongen in Flikken naast collega Wolfs (Victor Reinier). Verder nog wel bekende artiesten in de cast zoals Willem Spaaij als Jezus en Gaia Aikman als Maria Magdalena. Gaia speelt de hoofdrol in de musical Aida. Schrijver Kluun was de verteller en dat was prima. Misschien is dit wel juist de kracht van The Passion, dat veel bekende artiesten iets doen, wat ze normaal niet doen of is het toch het paasverhaal?

Goede Vrijdag is de vrijdag waarop christenen herdenken dat Jezus werd gekruisigd en de dood vond. Wat nou goede vrijdag? Rare naam natuurlijk voor een dag waarop deze droeve gebeurtenis plaatsvond volgens het christelijke geloof. In het Duits heet het dan ook Karfreitag wat betekent kommervolle, treurige vrijdag. In veel andere landen, zoals Spanje, Italië en Portugal, noemen ze het heilige vrijdag.  

Stille Zaterdag, ook wel paaszaterdag genoemd, is de dag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek. Liturgisch gezien duurt paaszaterdag slechts tot de schemering, waarna de paaswake gevierd wordt. Stille zaterdag verwijst naar het feit dat op die dag de klokken niet luiden tot aan de paaswake. De paaswake begint bij zonsondergang en duurt tot zonsopgang en herdenkt men dat Jezus opstaat uit de dood, zijn verrijzenis. Het feest van het licht, het water en de vreugde.

1e Paasdag ofwel Paaszondag is het belangrijkste christelijke feest. Christenen vieren vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan. Pasen wordt gevolgd door 50 dagen na Pasen tot aan Pinksteren (uitstorting van de Heilige Geest) en 40 dagen na Pasen tot aan Hemelvaartsdag (Jezus opgevaren naar God). Voor velen is het paasontbijt een belangrijk moment op deze zondag en uiteraard is het diner ook een belangrijk moment. Wordt het weer gourmetten?

2e Paasdag ofwel Paasmaandag is gewoon een vrije dag in veel christelijke landen. Gek gezegd omdat we in Nederland al zo weinig vrije dagen hebben en Pasen altijd op zondag valt is deze extra paasdag gecreëerd. In vooral katholieke landen in Europa, zoals Spanje en Italië, is 2e Paasdag afgeschaft. In Nederland trekken we op deze dag massaal met het gezin naar de meubelboulevard of maken een wandeling in het bos of aan het strand. In Zeeland worden we weer overspoeld met vooral Duitse vakantiegangers en daarmee is het toeristisch seizoen weer begonnen.

Pasen was dit jaar wel wat korter want in de paasnacht ging de zomertijd beginnen en de klok een uurtje vooruit. Moet dat nou die zomertijd? Elke 6 maanden al die klokken verzetten is best wel werk en verward soms wel. Mijn lief bedacht gisteren dat we in Nederland maar een referendum moeten houden. Drie keuzes: (1) altijd wintertijd, (2) altijd zomertijd of (3) laten zoals het nu is. Wij kiezen voor altijd zomertijd. Morgen de regering bellen of ze dat referendum even kunnen regelen. Dat kan tegelijk met de Europese verkiezingen op 6 juni a.s., maar dat terzijde.

Hebben we op donderdag tegenwoordig The Passion op televisie, maar Nederland is echt hét land van de Matthäuspassion van Johan Sebastian Bach die in de week voor Pasen op vele plaatsen in Nederland wordt uitgevoerd, zoals in mijn geboortestad Leiden in de bekende St. Pieterkerk of Stadsgehoorzaal, maar mij niet bellen, want ik vind het allemaal veel te zwaar die aria’s. Ben ik een van de weinigen? Heb ik het nog niet eens gehad over mijn jeugd met Pasen, de paashaas en eieren zoeken. Dat volgend jaar dan maar anders wordt de column te lang.

Maak er een mooie 2e paasweek van.

 

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *