… werd in 1983 de echte doorbraak van cabaretier Youp van ’t Hek (70) die vandaag zijn laatste voor stelling speelt in koninklijk theater Carré in Amsterdam. Die voorstelling met de titel Man vermist in 1983 was het achtste en laatste NAR-programma, eigenlijk een verkapte solovoorstelling. Bij een optreden in De Alles is Anders Show van Aad van den Heuvel met het nummer ‘Lenen, Lenen, Betalen, Betalen’ brak hij landelijk door.

Je bent fan van Youp of je moet er niks van hebben, want Youp kan/kon best grof zijn in zijn woordgebruik en het woord godverdomme (red. excuus) schalde nogal eens over het toneel. Maar, hij had ook aandoenlijke ironische momenten. Wat te denken van het kerstliedje over een konijn: Flappie. Wie kent het niet? Youp schreef dat nummer al in 1977 voor zijn zus die in een studentencabaretgroep zat. Een aantal jaren later ging hij het zelf zingen toen hij lid was van het trio NAR, met nieuwe muziek van Jan Kokken. Een live-opname hiervan werd in 1981 door Philips uitgebracht (met als b-kant Jonge lotgenoten) maar werd geen verkoopsucces. Nu horen we het nummer jaarlijks nog steeds rond de Kerst en natuurlijk in de TOP2000. De laatste notering in 2023 was op nummer 1677. De hoogste notering was in 2004 op plek 245.  

Youp schrijft elke week een column in de NRC. Die columns worden dan elk jaar weer in een boekje verzameld en uitgegeven. Met de titel ‘Niet te Kloven’ verscheen in oktober 2023 de laatste verzameling columns. Scherp, op de man en soms best grof zijn die columns. Maar goed als je dat vindt, je hoeft ze niet te lezen. Regelmatig wil hij in opeenvolgende columns nog als eens terugkomen of iets verwerken dat hem, en ik denk ook de lezers, behoorlijk dwars kan zitten. Zo kwam hij in een reeks van zijn columns terug op de speedboot van twee miljoen euro van Koning Willem Alexander. Zou Willem zich er wat van aantrekken? Na corona werden Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel steeds opnieuw neergezet als de mondkapjescriminelen. Het ligt nu nog onder de rechter, maar het lijkt er toch sterk op dat Youp gelijk heeft, al spreekt Sywert dat natuurlijk stellig tegen. Youp heeft het de laatste tijd aan de stok, op papier dan, met Johan Derksen. Die zit volgens Youp stompzinnig te ouwehoeren over voetbal, terwijl Johan volgens hem niet kon voetballen. Die twee mogen van mij best nog wel even door bakkeleien.  

Youp heeft trouwens een hele leuke website. Kijk maar eens youp.nl, een site zoals je ze niet zoveel ziet. Verrassend, vind ik.  

Het eerste boek van Youp verscheen in MCMLXXXIV (1984) met de titel: ‘Man vermist/Gebroken glas’. Het boek is een weergave van zijn eerste twee theatervoorstellingen uit de jaren 1982 t/m 1984. Na deze uitgave verschenen er tot aan nu nog eens 70 boeken van Youp, soms in samenwerking met anderen. Ik heb ze allemaal in de boekenkast staan, een mooie verzameling. Marije Tolman, illustrator, maakte met Youp onder andere ‘Verkeerde sokken’ (2015), ‘Een zee van tijd’ (2022) het handboek voor iedere pensionado en ‘Flappie’(2022). In 2004 schreef Youp samen met Olga Wiese, die de tekeningen maakte, het boek ‘De wonderlijke broertjes Pim en Pietje’. Nog twee kinderboeken verschenen ‘De gelukkige olifant’ (2011) en ‘De snelste zebra van de wereld’ (2013) beiden met illustraties van Georgien Overwater. In 2019 werd Youp 65 en verscheen er een feestelijk en fors boekwerk, een overzicht van bijna vijftig jaar theater onder de titel ‘Youp als beroep’. Heel veel foto’s en illustraties op ruim 220 pagina’s. Geweldig mooie uitgave om steeds weer even in te kijken. Laatst vond ik in de kringloop een klein boekje uit 1996 aangeboden door de Stichting Max Havelaar ‘Roerende Verhalen’ een boekje voor bij de koffie met daarin fabels en verhalen van Mensje van Keulen, Marjan Berk, Freek de Jonge, Mart Smeets én Youp van ’t Hek. Leuk verhaal met als titel ‘Kwaad’.

Nu is Youp klaar met zijn theatervoorstellingen. Kijken of hij de adviezen uit zijn eigen handboek voor iedere pensionado gaat volgen. Ik denk niet dat hij achter de geraniums kruipt en hopelijk blijft hij columns schrijven in de NRC. Youp schrijft ook wekelijks een column in de VARAgids. Deze week is Youp, vanwege zijn afscheid, zelf gasthoofdredacteur van die VARAgids. In deze editie o.a. Guus Meeuwis (een goede vriend van Youp), Louis van Gaal, Brigitte Kaandorp, Herman Finkers, De beste grap volgens Youp en De Grote Youpquiz.

Maak er een godverdommese mooie week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *