Je geeft je op als pleegouder(s) om kinderen in de problemen, die vaak korte of langere tijd niet thuis kunnen wonen, te helpen, toch? Nou, een Vlaardingens echtpaar dacht daar heel anders over en mishandelde hun 10-jarig pleegkind zo erg dat he nu zwaargewond in het ziekenhuis ligt en gevreesd wordt voor het leven van het meisje. De pleegouders zitten nu achter de tralies. Laat ze er voorlopig maar zitten. Wat behelst dergelijke mensen, want ouders kun je dat toch niet noemen? Het ging ze waarschijnlijk alleen om de vergoeding. Hoe zijn deze mensen door de zware screening van de pleegzorg gekomen? Hopelijk komt het kind er fysiek bovenop, maar zal ze wel voor het leven geestelijk beschadigd blijven.
Ik ga even terug naar mijzelf. Toen ik al twee kinderen had besloten we, mijn voormalige echtgenote en ik, om voor pleegkinderen te gaan. Na het vergaren van veel informatie werden we uitgenodigd om naar bureau van de pleegzorg in Den Haag te komen voor een aantal verplichte informatieavonden. Allemaal kandidaat pleegouders bij elkaar. Daarna volgden de formaliteiten op papier en tenslotte kwam een wat oudere deftige dame, ik noem haar voor het gemak mevrouw Tuttebel, bij ons thuis op bezoek om te verkennen en de laatste puntjes op de i te zetten. We waren volgens die mevrouw het ideale gezin voor opvang, maar we wilde wel een jong kind dat langer bij ons kon blijven. Geen probleem! Een laatste vraag van mevrouw Tuttebel: “Bent u van plan zelf nog kinderen te nemen?” Mijn antwoord: “Op dit moment kan dat helemaal niet meer, maar je weet het maar nooit”. Het foute antwoord volgens mevrouw Tuttebel en dus ging het gehele circus niet door, net of je in een ballon prikt, pssssst. Gek toch, want pleegzorg zat te springen om gastgezinnen.
En dan, hoe is dat pleeggezin uit Vlaardingen wel door de ‘keuring’ gekomen? Daar is mevrouw Tuttebel vast niet op bezoek geweest.  

Deze week kwam er een nieuwe minister-president uit de hoge hoed van..  Ja, van wie eigenlijk? Van Wilders, Yeşilgöz, Omtzigt of van der Plas? Dick Schoof is de naam, nu secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en dus de hoogste baas van het ministerie en daarmee de rechterhand van de minister en dat is Yeşilgöz. Ik denk dat ze samen op het ministerie een bakje koffie hebben gedaan en de zaak beslecht. Kabinet Schoof 1 zou op 20 juni op het bordes van Paleis Huis ten Bosch moeten staan. Er moeten in de komende drie weken nog wel de nodige ministers en staatssecretarissen worden gezocht en gevonden. Wie zou er het rechtse programma-akkoord voor haar/zijn rekening willen nemen? Nu Dick Schoof de nieuwe premier wordt lijkt de kans groter dat het aantal kandidaat-ministers en -staatssecretarissen is toegenomen. Maar wie? In de loop van komende weken zal het ons allemaal duidelijk worden, want de pers zit erbovenop. 
Formateur Richard van Zwol zal dus geen minister-president worden en daarmee breekt men in Den Haag wel een beetje met de politieke tradities. Niks mis mee natuurlijk, maar wel opvallend. Oorzaak is dat Wilders (PVV) geen minister-president mag worden van de andere formerende partijen, VVD, NSC en BBB. Zou Wilders erop hebben gestaan premier van Nederland te worden, omdat hij de grootste partij in de Tweede Kamer is geworden na de verkiezingen, dan was de huidige rechtste coalitie er niet gekomen. Nieuw in het formatieproces is dat de kandidaat-bewindspersonen straks eerst bij de Tweede Kamer langsgaan om zich in hoorzittingen te presenteren, voordat ze beëdigd worden door de Koning. Die hoorzittingen, die plaatsvinden aan de commissietafel, vinden plaats per departement. Na een introductie van maximaal vier minuten kunnen de Kamerleden, maximaal één per fractie, ieder een vraag stellen. Na de eerste ronde kan er nog een tweede vragenronde volgen. En dan? Niks, op naar het bordes. Lijkt me dus allemaal een beetje voor de bühne. Misschien moet mevrouw Tuttebel eens langsgaan.  

Voordat het kabinet Schoof er is, gaat mevrouw Tuttebel komende week eerst nog even naar het stembureau voor de Europese verkiezingen. Die kiest een Nederlands lid die haar de komende vijf jaar in het Europees Parlement mag vertegenwoordigen. Let op, de verkiezingen zijn deze keer op donderdag (6 juni) i.p.v. op de gebruikelijke woensdag. Ik zie u graag op het stembureau.

Maak deze week een goede keuze voor Europa.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *