Er zijn mensen die zich ‘autonoom’ noemen en wat eigenlijk niets anders is dan zelfstandig en onafhankelijk leven. Niet zo makkelijk in de praktijk, hoor! Je maakt zoveel als mogelijk eigen keuzes los van je omgeving. Lijkt mij heel lastig. Maar het kan nog een tikkeltje erger en dat zijn de mensen die zich soeverein verklaren. Die trekken zich helemaal niets meer aan van de samenleving waarin ze verblijven. Sommigen schrijven zich uit bij het bevolkingsregister. Ik wist niet dat dat zomaar kon en ben het ook niet van plan. Velen hebben een eigen (diplomatiek) paspoort. Wie maakt die paspoorten, kun je je afvragen? Volgens de AIVD maken de soevereinen deel uit van een breder verschijnsel waarin burgers zich van de Nederlandse maatschappij afscheiden of zelfs streven naar parallelle samenlevingen. Hoewel de beweging van ‘soevereinen’ al decennialang bestaat, lijkt die nieuw leven ingeblazen. De Belastingdienst kreeg de afgelopen jaren bijvoorbeeld zo’n 8600 brieven binnen van soevereinen die niet wilden betalen, maar juist geld eisten (hun zogenaamde ‘geboortetrust’ van 1,5 miljoen). Op het internet worden zelfs standaarddocumenten om je burgerschap mee op te zeggen verspreid. Mensen die zichzelf soeverein verklaren willen zich onttrekken aan wetten en andere verplichtingen van de maatschappij. Daarmee denken sommigen aan schulden te ontkomen, te ontvluchten, maar dat is geen oplossing. Soevereinen, naast dat ze zich uitschrijven uit het bevolkingsregister, betalen niet meer, sturen brieven en rekeningen ongeopend retour, hebben een eigen paspoort, stemmen niet in met wetten, intimideren ambtenaren en hebben hun privé ambassade. Ze zijn nu nog geweldloos, maar voor hoelang? Zou er dan iets niet kloppen aan onze maatschappij of klopt er iets niet aan deze mensen? Ik ben het ook niet met alles eens wat er in Nederland gebeurt, maar je geheel buitenstellen kan natuurlijk niet of is niet verstandig. Ik zou zeggen, als je geen onderdeel (meer) wilt uitmaken van onze Nederlandse maatschappij, verkas dan rap naar een ander land en val ons er niet mee lastig. Maar ja, naar een ander land gaan is natuurlijk geen oplossing, want daar hebben ze ook zo hun regels en gewoonten. Het lijkt me met neppaspoorten tevens onmogelijk legaal te reizen. Misschien moeten de soevereinen ergens op deze aardkloot een eilandje kopen en zich daar terugtrekken. Wedden dat zij dan net als wij eigen regels gaan maken?

Wie zich ook een beetje soeverein-achtig gedragen zijn de allerrijkste op deze aarde. Wat te denken van de miljardairs Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (Tesla) en Richard Branson (Virgin Records). De heren hebben zoveel verdiend, wat ik op zich natuurlijk knap werk vind, dat ze veel van hun verdiende geld aan hele dure hobby’s besteden. Richard Branson bijvoorbeeld heeft een aantal malen, zonder succes overigens, geprobeerd om rond de wereld te vliegen in een luchtballon. De luchtballon, de ‘Virgin Atlantic Flyer’, was de eerste luchtballon die ooit de Atlantische Oceaan overstak en was de grootste, 60.513 m³, in volume. De ballon haalde snelheden boven de 209 km/u. Tegenwoordig houdt Branson zich, net als Bezos en Musk, bezig met ruimtevaart. Branson met het bedrijf Virgin Galactic, Bezos met Blue Origin en Musk met SpaceX. Deze week maakte Virgin Galactic zijn eerste commerciële vlucht en met succes. Een vlucht van slechts 90 minuten met een aantal passagiers aan boord, met name Italiaanse onderzoekers, die naar de rand van de ruimte vlogen. Ze deden dat met het raketvliegtuig VSS Unity. Branson heeft ondertussen al 800 tickets verkocht voor zo’n tripje. Wel nog even flink sparen want een kaartje kost nu nog bijna een half miljoen dollar ofwel € 411.000, -! Maar goed, Branson verwacht dat in de toekomst een kaartje veel goedkoper zal worden, maar altijd nog een slordige € 40.000, – zal kosten. Volgens wetenschappers dienen deze vluchten geen enkel wetenschappelijk doel en zijn daarmee wel een beetje decadent te noemen. Zeker als je bedenkt dat in het welvarend Nederland ruim 800.000 mensen in armoede leven en dat probleem is wereldwijd nog veel groter. Misschien kunnen de rijksten der aarde hun geld beter investeren in het oplossen van de armoede en daarmee de behoeftigen op de wereld helpen in plaats van de rijken de lucht in te schieten.

Zou Poetin niet eens zo’n ruimtereisje willen maken? Kan hij met eigen ogen zien hoe nietig onze planeet is en Rusland en Oekraïne stipjes zijn op de wereldbol. Goede reden om direct te stoppen met het zinloze landjepik ten koste van alle die kostbare levens en het vernietigen van belangrijke infrastructuur.

Maak er eens een soevereine week van!

 

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *