Sinds deze week of misschien ook al eerder hebben we een nieuwe wereldleider!

Het is volgens mij niet Poetin die ooit en nu nog denkt het te zijn of weer te willen worden met zijn oorlog in Oekraïne en daarmee de wereld in zijn greep houdt.  Het is volgens mij ook niet Amerika met Joe Biden en wie weet toekomstig met opnieuw Donald Trump. Laten we overigens hopen van niet. Het is volgens mij ook niet China met president Xi Jiping, die net is begonnen aan een derde 5-jarige ambtstermijn als leider van de regerende Communistische Partij. Dat is nog nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis. Taiwan wees op je hoede! Het is volgens mij ook niet de leider van Noord-Korea Kim Jong-Un die er een sport of spel van maakt om wekelijks wat raketjes de lucht in te sturen. Maakt hij de wereld echt bang? Het is volgens mij ook niet de EU; 27 landen verenigd in onze eigen Europese Unie onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyden. Samen zijn we wel sterk! Maar als de EU, Kim Jong-Un, Xi Jiping, Biden of Poetin het niet zijn, wie is het dan wel?

Simpel volgens mij is het sinds dit jaar Elon Reeve Musk. Hij is geboren in Pretoria op 28 juni 1971 en is een Zuid-Afrikaans-Canadees-Amerikaans ondernemer. In 2022 was Musk, eenenvijftig jaar jong, volgens Forbes de rijkste persoon op aarde.

Musk was medebedenker en -oprichter van Zip2. In 1995 stopte de toen 24-jarige Musk met zijn studie natuurkunde aan de Stanford Universiteit om zijn eerste bedrijf te starten. Het bedrijfje dat hij opzette samen met zijn broer Kimbal en 28.000 dollar van zijn vader, leverde landkaarten en was een soort bedrijvengids voor online kranten. Je zou het kunnen zien als de eerste online gouden gids. In 1999, na vier jaar, verkocht Musk het voor 307 miljoen dollar aan Compaq, toen het hoogste bedrag dat ooit betaald was voor een internetbedrijf. Musk kreeg 22 miljoen en was op zijn 28e miljonair. Compaq gebruikte Zip2 voor zoekmachine AltaVista. Tegenwoordig is dat Yahoo!.

Musk is de oprichter van SpaceX, een Amerikaans bedrijf voor ruimtetransport, gevestigd in Hawthorne, Californië. Het ontwikkelde de Falcon-raketten, met het doel deze te gebruiken als herbruikbare lanceerraketten. Het ontwikkelde ook de Dragon-ruimtevaartuigen die met Falcon 9-raketten in een baan om de aarde of rond de Maan gebracht kunnen worden om ruimtestations te bevoorraden of er bemanning te brengen en halen. SpaceX ontwerpt, test en produceert de meeste onderdelen zelf. Musk haalde de internationale pers met de ideeën voor een hyperloop en een VTOL supersonisch elektrisch vliegtuig.

Musk is CEO van Tesla, waar hij zich een jaar na de oprichting bijvoegde. Hij mag zich ook oprichter van Tesla noemen, zoals afgesproken met de andere oprichters. Tesla versnelt de wereldwijde transitie naar duurzame energie met elektrische auto’s, zonnepanelen en geïntegreerde duurzame energieoplossingen voor woningen en bedrijven. Verder is Musk oprichter van x.com. Dit bedrijf werd later gefuseerd met Confinity Inc. tot PayPal. Met een PayPal-rekening gekoppeld aan je favoriete bankrekeningen en/of creditcards, betaal je veiliger en snel, zonder lange kaartgegevens in te voeren. Wie heeft er geen PayPal? En dan! Dit jaar kocht Musk Twitter voor 44 miljard dollar. Hij kocht ’t en wilde er weer vanaf. Er volgde maandenlang juridisch getouwtrek en moddergooien, maar uiteindelijk was eind oktober de deal rond. Direct ontsloeg Musk de top van het bedrijf en gaat hij ook nog eens 7500 medewerkers, de helft van het personeel, ontslaan.

Met Twitter heerst Musk op de sociale media, met SpaceX heerst hij in de lucht en ruimte, met PayPal  heeft hij een flinke vinger in de pap van het betalingsverkeer en met Tesla heerst hij op de weg met elektrisch rijden en andere belangrijke klimaatvoorzieningen. Kortom Musk is de nieuwe wereldleider door zijn power in de lucht en ruimte, op de weg en op internet en wie weet wat nog meer in de toekomst.

Zou Poetin het besef hebben dat hij met een grondoorlog in Oekraïne en daarmee het vernielen van veel vastgoed nooit meer wereldleider zal worden? Want ook al wint hij wat stukjes land in zijn buurland, Vladimir heeft zijn gezicht in de wereld al lang verloren.

Maak er een flinke Twitterweek van nu het nog gratis is!

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *