Daar was ie dan eindelijk een hoofdlijnenakkoord 2024 – 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB met als titel: ‘HOOP, LEF EN TROTS’. Eén verkenner, vier informateurs en 175 dagen verder ligt er dan een document van zesentwintig pagina’s. Wat is daarvan nu de waarde? Volgens Wilders gaat de zon weer schijnen, maar ik denk dat we er nog (lang) niet zijn, want nu moet er een programkabinet worden gevormd met een heus regeerakkoord. Pas dan hebben we een rechtse regering. Ik citeer de eerste concrete stap uit het hoofdlijnen: “Lastenverlichting vanaf 2025, gericht op de hardwerkende Nederlanders, jong en oud, zoals de middeninkomens, ondernemers. En ook voor mensen in de knel en hun bestaanszekerheid”. Lees die zin nog eens opnieuw en laat het even doordringen. Hardwerkende Nederlanders, dus werk je niet hard dan gaat de vlieger niet op en krijg je geen lastenverlichting en eveneens niet als je geen middeninkomen hebt of ondernemer bent. Dus werk je hard en heb je een laag inkomen dan krijg je geen lastenverlichting! Gelukkig is daar de toevoeging dat de lastenverlichting ook geldt voor mensen in de knel en hun bestaanszekerheid. Mensen in de knel? Wanneer zit je eigenlijk in de knel? Wat bedoelen ze hier nu precies mee. Geen werk hebben, een uitkering genieten, AOW hebben. 175 dagen discussiëren en dan deze onduidelijkheid creëren had ik zeker niet verwacht van Pieter Omtzigt, want die wil altijd ’t naadje van de kous weten. Misschien heeft NSC hier flink water in de wijn moeten doen. Verder lezend in het akkoord wordt het allemaal wel wat duidelijker in hoofdstuk 1 over de bestandszekerheid en koopkracht. Zo gaat het eigen risico in de zorg terug naar 165 euro, nu 385 euro, maar pas in 2027. Wie gaat dat verschil betalen of gaan we dat zelf betalen door een fikse premieverhoging, maar dan wordt het een sigaar uit eigen doos!

Rustig maar. Ik ga niet het hele akkoord op deze manier afpellen, want eerst maar eens wachten of er écht een kabinet komt. Nou, nog een dingetje dan. We mogen straks overdag weer 130 km rijden op de snelweg. Opnieuw een sigaar uit eigen doos, want je mag al blij zijn als je overdag niet in de file komt te staan en gewoon door kunt rijden zonder oponthoud. Misschien is het nuttiger en veiliger als ze voor die wegpiraten, die zich niets van een maximale snelheid aantrekken, een snelheidsbegrenzer verplichten!

Bijzonder is wel dat de vier partijen hebben afgesproken dat de partijleiders in de tweede kamer plaatsnemen en geen premier of minister worden, terwijl Wilders toch eigenlijk premier zou moeten worden, zo vindt ook Johan Remkes. Al weken zingt de naam van ex-informateur Ronald Plasterk rond als premier. Vreemd natuurlijk want Plasterk is lid van de Partij van de Arbeid en dat is niet een van de coalitiepartijen. Maar Plasterk is ingehaald door de media. Er waren vraagtekens over de verkoop van zijn bedrijf, wat miljoenen had opgeleverd, terwijl andere betrokkenen (uit de wetenschap) het nakijken hadden. Plasterk noemt de aantijgingen in essentie onwaar, maar heeft zich toch teruggetrokken als kandidaat minister-president. Wie staat er nu straks als premier en zijn ministersploeg op het bordes bij de Koning? Ik zeg wel zijn ministersploeg, maar nog beter als er zou staan haar ministersploeg. Het wordt tijd voor onze eerste vrouwelijke premier. Suggesties kun je doorgeven aan Geert, want die moet op de proppen komen met een kandidate. De spanning stijgt.

Over de Koning gesproken. Afgelopen zaterdag gaven Koning en Keizer elkaar het ja-woord. Neef Arno (Koning) en zijn lief Monique (Keizer) traden in het huwelijksbootje. Ze hadden elkaar, zo vertelde de bijzondere trouwambtenaar, al op jonge leeftijd leren kennen, maar dat was niet meer dan een korte relatie en ieder ging zijns weeg. Decennia en enkele relaties later hebben ze elkaar nu echt gevonden en hadden wij een ouderwets huwelijksfeest in De Lutte. Dresscode stijlvol Country & Western of Bohemian. Het werd een mooi en relaxed feest in een hele mooie omgeving en op een zeer zonnige dag en dat in tegenstelling tot de wat mindere verwachtingen van het weer. De troetelduifjes zijn nu op weg naar Curaçao voor hun huwelijksreis. Laat ze er maar lekker van genieten! Zo werd het een mooi Pinsterweekend.

Pinksteren? Voor christenen is Pinksteren een heel belangrijk feest, samen met Pasen en Kerstmis. Alleen weten veel mensen eigenlijk niet meer precies waarom. Pinksteren is nu vooral een lekker lang weekend met allerlei activiteiten in de open lucht: traditionele schuttersfeesten, kermissen, wedstrijden en natuurlijk ook Pinkpop. Maar waar is het dan allemaal begonnen? De naam ‘Pinksteren’ komt van het Griekse woord ‘pentakosta’. Dat betekent ‘vijftigste’. En Pinksteren valt op de vijftigste dag na Pasen. Dat is afgeleid van het joodse oogstfeest Sjawoe’ot. Sjawoe’ot heet ook wel ‘Wekenfeest’, want het komt zeven weken na Pesach, het joodse paasfeest. En zeven maal zeven dagen is? Reken maar uit. In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen. Toen gebeurde er iets heel bijzonders. Het geluid van een stormwind klonk en er was plotseling een verschijnsel van vuur. Dit vuur leek op de hoofden van de apostelen te branden. Opeens spraken ze allerlei vreemde talen… De apostelen gingen de opdracht van Jezus verder uitvoeren: de boodschap van God in alle landen van de wereld verspreiden. Zo begon de christelijke kerk. De Heilige Geest zie je wel eens afgebeeld als ‘vurige tongen’: vlammetjes boven de hoofden van de apostelen. Maar vaak heeft de Geest de vorm van een duif. Een duif staat voor hemelse inspiratie en vrede. En voor de ziel, het deel van de mens dat volgens christenen ook na de dood blijft leven.  

Maak er een vredige week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *