(bron: www.4en5mei.nl)  

Zaterdag 4 en zondag 5 mei. Weekend, maar geen gewoon weekend, maar een van herdenken en vieren. Het thema dit jaar is: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. In september 2024 start de lustrumviering van 80 jaar vrijheid met aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.  

4 mei, Herdenkingsdag.

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.  Deze tekst is te lezen in het memorandum van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (opgericht in 1987). Het memorandum wordt al sinds 1946 gehanteerd en geeft aan wie we op 4 mei herdenken. “Waar ook ter wereld”. Deze zinsnede heeft betrekking op het feit dat de meeste Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog elders in de wereld zijn omgekomen of vermoord in concentratie- of vernietigingskampen, in interneringskampen, bij dwangarbeid of op zee. Of tijdens vredesmissies en oorlogssituaties in andere landen na de Tweede Wereldoorlog. Het memorandum is al vele malen aangepast, de laatste keer in 2022. Toen werd de verwijzing naar “de koloniale oorlog in Indonesië” opgenomen als verwijzing naar alle Nederlandse en Indonesische slachtoffers die vielen in de periode 1945-1949, in lijn met de excuses die de minister-president maakte naar aanleiding van het verschijnen van de resultaten van het onderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’.

De dag begint met het halfstok hangen van de vlag, zonder wimpel. Dat mag van het Nationaal Comité de gehele dag, van zonsopgang tot zonsondergang. Dat is anders dan in de vlaginstructie van de Rijksoverheid voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. Daarop vlaggen ze vanaf 18.00 uur tot zonsondergang.   Over vlaggen in het algemeen. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.  

Tussen 19:30 en 20:30 uur kijken we op televisie of zijn lokaal aanwezig bij een herdenking. We kiezen meestal voor kijken naar de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam en houden we samen met heel Nederland 0m 8 uur 2 minuten stilte. Vooraf was er dit jaar veel te doen over de veiligheid, mogelijke demonstraties of ongeregeldheden. Een beperkt aantal toeschouwers was welkom, moest zich aanmelden en werd een voor een gefouilleerd. 700 politieagenten waren zichtbaar aanwezig en er waren vast ook veel onzichtbare maatregelen. Jammer, dat dit allemaal nodig is heden ten dage.  

5 mei, Bevrijdingsdag.

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van onderdrukking. Daarnaast is 5 mei een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is, zeker als we zien wat er gaande is in Oekraïne en Gaza en ook andere oorlogsgebieden in de wereld.

Dat vieren begint met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Wageningen voor Hotel de Wereld. Het vuur wordt door loopgroepen verspreid naar 14 Bevrijdingsfestivals en luidt daarmee de (lokale) 5 mei activiteiten in. Zo zijn er vrijheidsmaaltijden, festivals en lokale activiteiten. De nationale viering begint met de 5 mei-lezing, die dit jaar wordt gehouden in Limburg, Roermond. De lezing wordt gegeven door juriste Lilian Gonçalves-Ho Kang You. De Nationale Viering van de Bevrijding wordt ieder jaar feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president.

De vlag, zonder wimpel, wappert de gehele dag. 5 mei valt dit jaar op zondag en is helaas geen vrije dag, maar dat is sowieso slechts één keer in de 5 jaar, dus volgend jaar is het wel een vrije dag.  

Maak er een bevrijdende week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *