Ja, ik heb gekeken. Ik zat op tijd in mijn oranje trui en sokken achter de iPad om verbonden te zijn met Emmen om te zien hoe zij deze dag hadden in gevuld. Het thema van deze Koningsdag was verbinden. Dat verbinden kostte de gemeente en de provincie samen wel zo’n slordige 2,3 miljoen euro en maanden van voorbereiding. Dat viel nog mee want in 2023 kostte Koningsdag in Rotterdam een slordige 4 miljoen euro. Maar ach, je hebt een Koningshuis of niet. Ruim 45.000 mensen stonden langs de route en op de diverse pleinen. De sfeer was goed, het weer goed genoeg, al ging het aan het einde van het bezoek wel wat regenen, en waren de deelnemers heel positief.  

Het begon allemaal op het Noorderplein waar de blauwe koninklijke bus, AA-81, om precies elf uur arriveerde, voorafgegaan door veertig in het oranje gehulde fietsers. Willem-Alexander, 57 geworden, stapte uiteraard als eerste uit om de commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, en de burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, de hand te schudden. Het gehele Koninklijke gezelschap volgt en de dames krijgen van de aangetreden kinderen een mooi boeketje bloemen. Na de welkomsttoespraak van de burgemeester zong de Nederlandse Elvis, Bouke, voor de Koning een bijzondere versie van Happy Birthday. Het lopen en het handen schudden kon beginnen, de ontvangen cadeautjes werden aanvaard en direct doorgegeven aan de cadeautjesdragers. Halt voor de gemeentedichter en spoken word-artiest, Eva Broekman. Ze draagt voor over de geschiedenis van Emmen en wat de familie krijgt te zien op de route. Eva woont in Rome, maar was speciaal overgekomen voor deze bijzondere dag. Op de route levende standbeelden die de historie van Emmen uitdrukten met o.a. een turfgraver, het kousenmeisje en Vincent van Gogh. Er volgt een korte modeshow met futuristische kleding met een vleugje Noord-Nederlandse klederdracht.

Volgende stop het Dansplein met een lange oranje loper waarop een diversiteit aan dansen werd getoond. Van klassiek tot rap en van boerendans tot breakdansen.

Op het Verjaardagsplein werd een reuze tompouce in stukken gesneden en uitgedeeld door de koninklijke familie aan mensen die of zelf jarig zijn of iets leuks hebben gedaan of meegemaakt. Daarna gingen de Koning en Koningin in gesprek met studenten, mantelzorgers en dergelijke. Croquettenkunstenaar Robbie Prinsen uit Emmen heeft 50 verschillende smaken en heeft er drie vandaag meegenomen, waaronder een Argentijnse croquet met chimicurri. Maxima vond ‘m lekker! Zanger Jannes maakte gezellige muziek. De bekendste zanger van de stad.

Door naar het Cultuurplein waar o.a. doedels, krabbels gemaakt vanuit het onderbewuste, werden getekend op flexiglas en er was een optreden of liever een samenwerking tussen een dansgroep, een componist en een klassiek zangeres, Carian Vinke, die hierover speciaal een optreden had afgezegd in Milaan.

Even een rustpuntje op het Spelplein met een heuse quiz geleidt door Dj’s van radio 538. Vier teams met ieder vier koninklijke familieleden. Wat weten zij van Drenthe? Zeven vragen om te bepalen wie het meeste weet over de provincie. Ze werden geholpen door groepen schooljeugd en een intro bij elke vraag van de zandtovenaar.  Vraag 1: hoeveel schapen kunnen er in de duurzaam gebouwde schaapskooi van Borgerveen? Het waren er 1000. Vraag 2: wat is de lengte van het circuit van Assen? 4,5 km is het circuit lang. Vraag 3: hoeveel weegt de zwaarste steen van hunebed D27? Weegt 20.000 kg. Vraag 4: hoeveel toeschouwers kunnen er in stadion de Oude Meerdijk van voetbalvereniging Emmen?  Slechts 8.309. Vraag 5: hoelang zijn de 3 fietsroutes Vincent van Gogh samen? 153 km. Vraag 6: hoeveel toeristen brachten minimaal één overnachting door in Drenthe in 2023? Maar liefst 2 miljoen. Finale vraag 7 is een schattingsvraag: hoeveel jarigen zijn er vandaag in Emmen? Het zijn er 288. Team Maxima, ‘Hondsrug Drenthe’, schatte 300 en zat er het dichtste bij en won daarmee deze quiz.

Demonstratie: republikeinen starten vandaag met handtekeningenactie. De Koning moet belasting gaan betalen vinden zijn. Ze hadden een plek langs de route en dat viel wel op. Dat kan dus ook in Nederland en waarom ook niet?

Tijd voor nieuwe ontwikkelingen op het Innovatieplein. 1500 plastic bloemen, hoef je geen water te geven en meubilair werden getoond gemaakt van circulaire plastic (petflessen).  

Onvermijdelijk op Koningsdag een Sportplein. Allerlei sporten en spellen zoals G-voetbal, handbal, acrogym, trial bikers op een skatebaan en sjoelen. De gehele familie moest natuurlijk een keer sjoelen. Even een interview tussendoor van RTV Drenthe en NPO1 met de Koning, Koningin en prinsessen.

Op naar Wildlands waar alleen het aankomstplein werd bezocht met pianospel waar dansende dieren (op stelten) de muzikanten pestten. Giraffen, vlinders, zebra’s een prachtig gezicht. En toen ging het regenen en kwamen de papaplus tevoorschijn.

Het bezoek eindigde op het Raadhuisplein omgedoopt tot Meezingplein, bij het Atlastheater. Daniel Lohues zong ‘Hier kom ik weg’, hét lied van Drenthe. Afsluitend een toespraak van de burgemeester en de Koning bedankte Emmen voor een hele, hele, bijzondere Koningsdag. De dag eindigde in samenzang met het volkslied.   Wat mij onder andere opviel: er was een toerschouwer met een oranje T-shirt met daarop de tekst: Wij Willem Bier. Die meneer heet ook Willem. En dan al die selfies die worden gemaakt met de leden van de familie. Eén keer per jaar is er nog maar een persmoment en fotoshoot, maar op Koningsdag kan iedereen vrijelijk foto’s maken. Wie weet welke daarvan allemaal op de sociale media verschijnen.  

Maak en een koninklijke week van.  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *