In de krant las ik deze week: ‘Iedereen wil een bootje’. Lekker met z’n allen op het water. Al eerder werden we gealarmeerd dat iedereen een camper wil. Lekker met z’n allen in de file voor de camping en op de weg in Europa. Uit mijn Liverpool column van vorige week blijkt dat iedereen wil vliegen en daarmee in de rij wil staan op Schiphol. Kortom files op het water, files op de camping en files op Schiphol. We schijnen dat heel normaal te vinden en te accepteren, maar is dat wel de juiste houding? In principe zijn we gelukkig vrij in onze keuzes, maar dat leidt er wel toe dat we dat allemaal tegelijk schijnen te willen doen. Kortom onze vrijheid in handelen zorgt ervoor dat we elkaar op vele fronten weer in de weg zitten. Lijkt een beetje op na-aap-gedrag, maar er zijn toch wel verschillen. Even nader inzoomen.

Een bootje, zeker als je die nieuw koopt, is flink aan de prijs. Dat begint bij enkele tienduizenden euro’s, maar loopt al snel op naar een ton of meer. Je hebt een ligplaats nodig en nog veel meer. Kortom een kostbare hobby en dan in de file varen.

De prijs van een camper is van enorm veel factoren afhankelijk; nieuw of tweedehands, bouwjaar, merk, comfort, kilometerstand… gemiddeld genomen kun je stellen dat een camper tussen de 15.000 en 150.000 euro kost. Daar komen de stallingskosten nog bij, want een camper, maar ook een caravan, mogen maximaal drie dagen voor de deur worden geparkeerd. Kortom ook een redelijk kostbare hobby en dan in de file rijden en voor de camping in de file staan.

Anders is dat bij het vliegen. Daar staan we in de rij bij het inchecken en de securitycheck omdat de prijzen van het vliegen te laag zijn en omdat er te weinig personeel is. Dat laatste is weer een gevolg van twee jaar corona, waarin veel Schipholwerkers hun werk kwijtraakten of vrijwillig vertrokken naar een andere baan. Vliegen is te goedkoop. Een retourtje Barcelona heb je al voor net over de 100 euro. Een retourtje naar Leeuwarden met de trein zou bijna 60 euro kosten. De verhouding is zoek, lijkt me.

Er is helaas nog een onbedoelde flinke file, een file van mensen. Het is de vluchtelingenstroom van Oekraïners die hun thuisland verlaten vanwege de oorlog die mijnheer Poetin denkt te mogen voeren in zijn democratische buurland. Sommige vluchtelingen, vooral vrouwen met kinderen, moesten soms wel meer dan 50 uur wachten om de grens te mogen oversteken. Dus wat is een uurtje extra wachttijd op Schiphol. Niet zeuren!

Steden in Oekraïne worden platgebombardeerd door Rusland, maar Oekraïne vecht heldhaftig terug. Deze oorlog duurt nu al 74 dagen en het einde lijkt nog niet in zicht.

Het drijft de olie- en gasprijzen enorm omhoog, waardoor de benzine en de energieprijzen de pan uit rijzen, maar ook onze boodschappen dagelijks duurder worden. Kortom slechte ontwikkelingen. Waar en hoe gaat dit eindigen?

Afgelopen week herdachten we onze doden uit de Tweede Wereldoorlog en alle vredesmissies en geweldsincidenten daarna. 5 Mei vierden we onze bevrijding van de Duitsers. Volgens mij wil iedereen nu, behalve Poetin, dat de oorlog in Oekraïne eindigt en de Oekraïners hun land weer kunnen opbouwen en net als wij in vrede verder kunnen leven. Dan kunnen ze met de camper op vakantie, met hun bootje varen of naar hun geliefde vakantieoord vliegen.

Maak er een filevrije week van.

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *