Ik was een dag te laat met mijn column schrijven en eerlijk gezegd had ik nog geen goed onderwerp bedacht, maar zoals elke week komt er toch weer iets langs. Bij het ontbijt dacht ik even naar WNL op zondag te gaan kijken (ik kijk graag naar praatprogramma’s) met presentator Rick Nieman. Maar, vandaag geen Rick vanuit het Vondelpark in Amsterdam. Ik viel met mijn kijkoogjes in het eerste halfuur van de marathon van Amsterdam.
De lopers van de grote kopgroep waren net 20 minuten onderweg en hadden zo’n 7 kilometer afgelegd van de 42 kilometer en 195 meter. In die kopgroep van 10 tot 12 lopers voornamelijk Kenianen en Ethiopiërs. Met nog ruim 2 kilometer te gaan gaat het in het Vondelpark echt los. Kiputro, Asmare, Getachew, Kotut en Kiptoo maken zich los van de rest en wat later zijn er nog drie lopers over want Kiputro, Asmare, Getachew laten Kotut en Kiptoo achter zich en in de laatste kilometer gaat de Ethiopiër Getachew er alleen vandoor en wint de Amsterdam Marathon in 2 uur, 4 minuten en 49 seconden. Geen parcoursrecord (2:03.39)! Choukoud wordt in 2 uur, 9 minuten en 34 seconden, een nieuw persoonlijk record, Nederlands kampioen. Bij de vrouwen wint de Ethiopische Ayana, in haar eerste marathon, in een nieuw parcoursrecord van 2 uur, 17 minuten en 22 seconden. Balter wordt bij de vrouwen Nederlands kampioen in 2 uur, 37 minuten en 41 seconden. Mooie tijden en goed gedaan! Deze winnaars zijn natuurlijk wel de toppers en tevens professionals. Ze trainen uren per week en worden flink betaald voor deelname aan diverse marathons per jaar. In de wedstrijd zie je rond de toppers zogenaamde ‘pacers’ lopen. Die hazen zijn ingehuurd door de organisatie of de lopers zelf. Zij moeten het tempo hooghouden en de toppers uit de wind houden. Op naar een parcoursrecord. Gemiddeld lopen zij tot 30 kilometer in de wedstrijd en haken dan af en moeten de toppers de laatste 12 kilometer het zelf en met elkaar doen. Dan pas begint de marathon voor hen echt, op naar succes, op naar de winst. Er kan er slechts één als eerste door het finishlint gaan en vandaag was dat Getachew.

Achter die professionals komen nog duizenden recreatielopers of alles daar tussenin binnen, in het Olympisch Stadion, met ieder hun eigen verhaal en eindtijd, soms tegenvallend, soms een persoonlijk record. Er zijn ook genoeg lopers, zowel professionals als recreanten, die de eindstreep niet halen. Blessures, te weinig getraind, zere bene, te weinig gegeten of gedronken onderweg, enzovoort.

Wat bezield mensen toch om meer dan 42 kilometer te gaan hardlopen? Het is volgens mij niet heel natuurlijk om dit te doen. Zit dat tussen de oren om een dergelijk prestatie te willen leveren en jezelf pijn te doen? Ik heb diezelfde twijfels bij mensen die 4 dagen achtereen 40 of 50 kilometer gaan wandelen in Nijmegen en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

Afgelopen zondag nog was dochterlief in Lissabon om daar de marathon te lopen en dat heeft ze gehaald in 3 uur en 48 minuten. Prachtige prestatie natuurlijk, maar ook hier de vraag waarom? Je woont in Australië, komt voor een sabbatical maanden naar Europa en wil als afsluiting de marathon van Athene lopen. Dat ging even niet door en zo werd het Lissabon en nu weer terug naar Australië!

In het algemeen is sporten gezond voor een mens, bewegen zeker ook als je wat ouder wordt, maar overdrijf niet en overbelast het niet of je moet vreselijk goed getraind zijn. Wat te denken van triatleten? Een originele triatlon bestaat uit: 3,8 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en 42,195 km (de marathonafstand) hardlopen. Gekkenwerk toch?  

Misschien is dat ook wel iets voor Poetin, een sabbatical. Mag ik nog een suggestie doen voor een bestemming: de hel. En die sabbatical kan niet lang genoeg duren. Gezien zijn leeftijd hoeft hij wat mij betreft niet terug te keren. Ga lekker vissen en paardrijden, genieten van het leven en laat alle Russen, Oekraïners en ons met rust. Zo kan iedereen weer verder met hun leven. Als je klaar bent met je sabbatical rekenen we nog wel even af voor je oorlogsmisdaden. Doen we dan in Den Haag!  

Maak er een rustige week van.

 
 

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *