Afgelopen donderdag was het Witte Donderdag. In de christelijk traditie de herdenking van het laatste avondmaal van Jezus. Tijdens deze maaltijd werd Christus verraden door een kus van Judas. Nu alweer enkele jaren hebben we op Witte Donderdag de Passion op televisie. Op een moderne manier en met bekende liederen wordt het verhaal in beeld gebracht. Dit jaar was er zelfs een act met een ‘ingelaste’ uitzending van Pauw waarin Jezus uiteindelijk werd veroordeeld door stadhouder Pilatus en hem laat kruisigen. Verteller was dit jaar Ruud de Wild. Leuke man en net kanker overwonnen. Maar, of hij was vreselijk zenuwachtig, zijn stottreren of hij had zich niet goed voorbereid, want de versprekingen stapelden zich op. Het zij hem vergeven. Wat deze donderdag zo wit maakt is dat op deze dag de kruisbeelden met witte lakens worden bedekt!  

Goede Vrijdag staat in het teken van de kruisiging en de daaropvolgende dood van Jezus. In rooms-katholieke kerken wordt dan tijdens de dienst de kruisweg behandeld. Het christelijke verhaal wil dat Jezus stierf voor alle menselijke zonden waardoor gelovigen toegang tot God, en dus de hemel, kregen. Misschien moeten de Russische Orthodoxen, inclusief Poetin, dit paasweekend eens overdenken waar het land mee bezig is in Oekraïne en direct stoppen met de oorlog.  
Op Stille Zaterdag wordt de graflegging van Jezus herdacht. Kerken luiden overdag hun kerkklokken niet. Het is letterlijk stil.
Na een dag stilte is het dan eindelijk Pasen. Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt. Vandaar de eerste en tweede paasdag. De wederopstanding van Christus bewijst dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was, wordt hij toch weer tot leven gewekt. En het is volgens christenen het ultieme teken dat God met dit wonder de dood overwon. Een mooie metafoor voor hoe wij uiteindelijk en met name Oekraïne, de Russen kan vergeven. Na dood en verderf in hun land kan de rust terugkeren en kunnen ze dat weer overwinnen en in vrede naast elkaar verder leven.

Pasen is ook het feest van eieren en de paashaas! Een paasei is een versierd ei of een chocolade ei. Lekker! In een vorig leven moest ik met Pasen eieren zoeken die door de familie waren verstopt in de huiskamer. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Dus niks in huiskamers! De paashaas is een fictieve haas die rond Pasen actief is. De paashaas komt volgens negentiende-eeuwse aannames voort uit een Germaanse traditie voor het vieren van de lente en het nieuwe leven.  

Maak er mooie paasdagen van!  

Door cevadi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *